Pentru imbunatatirea experientei de navigare, website-ul https://www.doctor3d.ro utilizeaza cookie-uri


             
Programare online
 Covid Testing
Programare online
 Medicina Maritima
facebook1   tweet   IN   Google My Business

 Str. Tepes Voda nr. 24, Constanta

0341-455.455; 0772-166.088
Covid Testing

Info

Acte necesare pentru aviz medical şi aviz psihologic
Aviz medical şi aviz psihologic pentru siguranţa circulaţiei (şoferi profesionişti şi alte categorii cu responsabilităţi legate de siguranţa circulaţiei):

  • carte de identitate – original
  • permis de conducere – original
  • adeverinţă de la medicul de familie că se află/nu se află în evidenţă cu boli cronice;
  • adeverinţă de la locul de muncă cu numărul zilelor de concediu medical pe ultimele 12 luni.

Aviz medical şi aviz psihologic pentru înscriere la şcoala de şoferi:

  • carte de identitate – original
  • adeverinţă de la medicul de familie că se află/nu se află în evidenţă cu boli cronice.

Aviz medical şi aviz psihologic pentru obţinere/schimbare permis auto:

  • carte de identitate – original
  • adeverinţă de la medicul de familie că se află/nu se află în evidenţă cu boli cronice.

Aviz medical şi aviz psihologic pentru obţinere/menţinere permis port armă:

  • carte de identitate – original
  • aviz medical obtinere permis portarma: carte de identitate
  • adeverinţă de la medicul de familie că se află/nu se află în evidenţă cu boli cronice.

Pentru persoanele cu responsabilităţi legate de siguranţa circulaţiei (şoferi profesionişti şi alte funcţii care desfaşoară activităţi în domeniul siguranţei circulaţiei, este bine de ştiut că în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 8/2013 privind reorganizarea rețelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor și modificării Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, Ministerul Transporturilor a emis un set de 6 ordine proprii si 2 ordine comune cu Ministerul Sănătății, ordine care reglementează activitatea medicală și psihologică în domeniul siguranţei transporturilor.

Aceste ordine au titlul generic de legislația secundară în domeniul siguranței transporturilor, au fost publicate în cursul lunii noiembrie 2013 în Monitorul Oficial al României și aduc modificări privind examinarea medicală și psihologică.

Noua legislație secundară în domeniul siguranței transporturilor stipulează următoarele obligații pentru persoanele juridice angajatoare:

  • să asigure participarea personalului angajat în funcții cu atribuții în siguranța transporturilor la examinarea medicală și psihologică periodică pentru obţinere aviz medical şi aviz psihologic;
  • să utilizeze personalul cu atribuții în siguranța transporturilor doar dacă posedă avize medical și aviz psihologic valabile;
  • să asigure evidența și păstrarea avizelor medicale şi psihologice, pe perioada valabilității acestora.

Legislația secundară în domeniul siguranței transporturilor stabilește că examinarea medicală şi psihologică este obligatorie pentru funcțiile cu atribuții în siguranța transporturilor şi se efectuează pentru:

  • admiterea în unitățile de pregătire (calificare) pentru funcții cu atribuții în siguranța transporturilor;
  • angajarea într-o funcție cu atribuții în siguranța transporturilor;
  • examinarea periodică a personalului cu atribuții în siguranța transporturilor.

Funcțiile cu atribuții în siguranța circulaţiei pentru care este necesar aviz medical şi aviz psihologic sunt: Manager de transport, Şofer profesionist pentru transport de persoane, transport marfă, taxi/închiriere, Şofer profesionist pentru transporturi speciale de mărfuri periculoase (ADR), Şofer profesionist pentru transporturi speciale transport agabaritic, Şofer transporturi speciale transport bancar/valori, Instructor de conducere auto, şi Consilier mărfuri periculoase (ADR).

Noile reglementări modifică și termenele pentru controlul periodic al examenului medical și psihologic; toate persoanele între 18 și 65 de ani care dețin funcții cu atribuţii în siguranţa circulaţiei pentru care este obligatoriu aviz medical şi aviz psihologic indiferent de funcție,  trebuie să  efectueze aceste examene anual.

Specialitățile medicale obligatorii pentru care se efectuează examinarea medicală în scopul obţinerii de aviz medical sunt: Medicină internă, Chirurgie generală, Oftalmologie, Otorinolaringologie, Neurologie şi Psihiatrie.