Pentru imbunatatirea experientei de navigare, website-ul https://www.doctor3d.ro utilizeaza cookie-uri
Medicina maritima / Instructiuni Personal Navigant
Programarile se fac prin una din urmatoarele variante:
Candidatii se vor prezenta in clinica noastra din Str. TEPES VODA 24 Constanta, parter, receptie Medicina maritima. Se vor completa formularele necesare si vor fi indrumati pentru investigatii: examen clinic, recoltare analize, audiometrie, EKG dupa 40 ani, +/-spirometrie, +/- radiografie pulmonara.
Candidatii se vor prezenta in clinica fara sa fi mancat inainte si fara sa fi baut bauturi acidulate sau indulcite (au voie apa sau ceai neindulcit).
Candidatii trebuie sa se prezinte cu urmatoarele documente:
Cei ce au functii ce presupun manipularea alimentelor/bauturilor (catering) vor prezenta o proba de scaun recoltata in coprocultor (coprocultura dureaza 3 zile lucratoare).
Toate testele si investigatiile se finalizeaza in aceiasi zi daca nu sunt probleme medicale, iar pentru catering dupa 3 zile lucratoare.
Dupa finalizarea fisei medicale, aceasta se scaneaza si se trimite la Angajator pentru aprobare. Dupa ce persoana va fi aprobata de ei, va fi instiintata telefonic ca i se poate elibera fisa medicala.
Marinarii trebuie sa fie informati:
- sa aiba asupra lor carnetul de marinar (cei care nu au carnet sa aiba un act de identitate e.g. pasaportul)
- sa aiba asupra lor acte medicale daca sunt in evidenta cu anumite afectiuni cronice daca au efectuat o radiografie pulmonara recent (ultimele 6 luni), sa o prezinte.
RECOLTAREA SANGELUI
- recoltarea sângelui se face dimineaţa înainte de consumul unor alimente sau lichide
- să nu consume alimente sau bauturi (carbogazoase, indulcite, alcoolice) cu 12-14 ore înainte de recoltare (pot să bea apă, ceai neindulcit) se recomandă abstinenţă de la alcool timp 72 de ore înainte de recoltare.
RECOLTAREA URINII
- Pentru examenul sumar de urină (biochimie şi sediment) recoltarea se face din prima urină de dimineaţă, într-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unică folosinţă, cu capac etanş, pentru a preveni vărsarea, evaporarea şi contaminarea probei.
Pentru urocultură recoltarea se face tot din prima urină de dimineaţă într-un recipient de recoltare steril, numit urocultor; se face anterior toaleta riguroasă a zonei genitourinare cu apă şi săpun; se urinează o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obişnuit în segmentul inferior al uretrei) şi fără să se oprească urinarea se colectează în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu); pentru a preveni contaminarea probei se evită să se atingă recipientul de zona genital.
RECOLTAREA EXUDATULUI FARINGIAN
- Ideal, exsudatul faringian se recoltează dimineaţa înainte de a consuma alimente sau lichide (acestea şterg agenţii patogeni existenţi pe suprafaţa amigdalelor şi/sau mucoasei faringiene). Este important să evităm spălarea dinţilor deoarece majoritatea pastelor de dinţi conţin substanţe antibacteriene care distrug flora microbiană faringiană denaturând rezultatul exsudatului faringian. Dacă aceste condiţii nu pot fi respectate putem totuşi efectua recoltarea exsudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj dentar.
RECOLTAREA MATERIILOR FECALE
- Recoltarea materiilor fecale se face în recipiente specializate, numite coprocultoare (obţinute de la sediul laboratorului), se recolteaza o portiune de marimea unei alune, din 3 locuri diferite ale scaunului; se poate tine in frigider, valabilitatea fiind de maximum 24h Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor în coprocultorul fără mediu de cultură. Acest examen necesită repetarea lui la intervale de câteva zile deoarece ouăle, chistele sau larvele unor paraziţi nu se elimină zilnic.
Examenul coprobacteriologic (coprocultura) necesită recoltarea materiilor fecale fie în coprocultorul fără mediu de cultură, fie în coprocultorul cu mediu de cultură (atunci când materiile fecale nu pot fi aduse la laborator într-un interval de 30-60 minute de la recoltare).
Pentru depistarea hemoragiilor oculte, deoarece se foloseşte o metodă imunologică, nu este necesară o restricţie alimentară. In trecut se folosea o alta metoda si pregatirea necesita o dieta speciala dupa cum urmeaza:
timp de 3 zile nu se ingera carne, ficat, alte alimente ce contin fier si se stopeaza orice tratament cu fier. Prezenta sangelui menstrual, in urina sau a hemoroizilor care sangereaza pot contamina proba.
ECOGRAFIE
1. Abdomen superior: Pentru a se obtine o buna vizualizare a organelor/vaselor se recomanda : • sa nu mancati si sa nu consumati cafea sau sucuri acidulate cu 6 ore inainte de investigatie; puteti bea putina apa plata (un pahar) 2. Abdomen inferior (genital) Pentru a se obtine o buna vizualizare a organelor se recomanda : • cu 1 ora inainte de investigatie sa fi baut 1l de apa plata intr-un interval de 30 minute si sa nu urinati, chiar daca aveti aceasta senzatie; astfel, vezica urinara va fi plina in momentul investigatiei.
TEST DE EFFORT SI EKG
- se recomanda pacientilor sa fie imbracati lejer si sa poarte o incaltaminte comoda.
- La recomandarea medicului, atunci cand situatia pacientului o permite, se va intrerupe tratamentul betablocant (Propranolol, Metoprolol, Bisoprolol, Distonocalm, etc ) cu 12 ore inainte, blocant de calciu (diltiazem, verapamil - Isoptin) in dimineata probei sau tratamentul digitalic (Digoxin) cu 5 zile inainte de proba, sa nu consume apa, alimente si sa nu fumeze cu 3 ore inaintea testului este interzis consumul de cafea, coca cola, ceai negru, energizante cu 24 ore inaintea probei
SPIROMETRIE
Inainte de efectuarea testului, trebuie evitate: - consumul de alcool, cu 4 ore inainte - mesele grele, cu 2 ore inainte - fumatul, cu o ora inainte - exercitiile fizice intense, cu 30 minute inainte
AUDIOMETRIE
Pacientul se prezintă odihnit, fără să fi fost expus la sunete puternice cu 4-5 ore înainte de audiometrie.
TEST DROG-ALCOOL
- Un test toxicologic se efectueaza pentru identificarea in sange sau urina a prezentei unor droguri. In cazuri mai rare, testul se efectueaza si pe probe de transpiratie, saliva sau continut stomacal.
Testele toxicologice efectuate pe o proba de urina sunt mai frecvente decat cele efectuate pe o proba de sange deoarece testele urinare sunt mai usor de efectuat si se pot identifica mult mai multe droguri. De asemenea, urmele unui drog se pastreaza mai mult in urina decat in sange.
Testul se efectueaza la 96 de ore dupa consumului unui drog.
Pregatire pacient:
Deoarece mai multe medicamente pot influenta rezultatul testului toxicologic, este foarte important ca pacientul sa-si informeze medicul cu privire la toate medicamentele pe care le ia. Pacientul trebuie sa alcatuiasca o lista care include toate medicamentele (cu sau fara reteta), suplimentele naturiste, vitaminele sau alte substante ingerate in ultimele 4 zile si sa o puna la dispozitia medicului.
Pacientul trebuie sa se spele foarte bine pe maini. Este foarte important ca, in procesul de colectare, recipientul unic sa nu fie atins deloc de catre pacient. De asemenea, pacientul trebuie sa se asigure ca recipientul nu a venit in contact cu organele genitale si ca proba nu este contaminata cu hartie igienica, par pubian, sange menstrual, materii fecale, sau alte materii.
TOATE PROBELE BIOLOGICE SE RECOLTEAZA IN CLINICA, CU EXCEPTIA PROBELOR NECESARE PENTRU COPROCULTURA SI COPROPARAZITOLOGIC